Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

VIKEND RECEPTI

Imamo tri recepta za juhe s bloga Začinjeno s ljubavlju koje biste mogli probati ovog vikenda

Vedran Bošković s bloga Začinjeno s ljubavlju podijelio je s nama svoja tri recepta za malo drugačije juhe

Iza bloga Začinjeno s ljubavlju stoji Vedran Bošković, zaljubljenik u hranu koji već četiri godine vjerno stvara recepte za svoj blog. Za sada ih je objavljeno već preko 130, a na blogu možete pronaći slane i slatke recepte, ali i zanimljive tutorijale. Vedrana možete zapratiti i na njegovom Instagram profilu, a mi vam za ovaj vikend donosimo njegova tri recepta za juhe ako želite isprobati nešto novo.

Juha od rajčice s kozicama

Što trebamo?

  • 1,5 kg rajčice
  • 1 crveni luk
  • 2 glavice češnjaka
  • 20ak listova bosiljka
  • 4-5 grančica timijana
  • 4-5 list ova svježe kadulje
  • 1,5 l temeljca/vode
  • sol/papar
  • 400 g kozica
  • za taranu:
  • 1 jaje
  • 50ak g oštrog brašna
  • čili papričice

Kako pripremamo?

Rajčice operite, očistite i izrežite na četvrtine ili polovice ili na šnite, ovisno o veličini. Posložite ih u posudu za pečenje pa dodajte svježe začine, četvrtine luka te češnjak prerezan na pola. Sve posolite i popaprite po želji te zalijte s malo maslinovog ulja. Pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Nakon što je povrće pečeno provjerite da štogod nije slučajno zagorijelo (posebno mislimo na luk), a ako je uklonite te dijelove. Češnjak istisnite iz ljuske uz pomoć vilice. Prebacite sve u posudu za kuhanje u kojoj ste već zagrijali temeljac i dodali listove bosiljka te sve kuhajte još 15-ak minuta. Štapnim mikserom usitnite povrće i vratite nazad na vatru da još jednom sve prokuha. Začinite po potrebi.

Ukoliko se odlučite dodati taranu upute su sljedeće: jaja i oštro brašno zamijesite u tvrdo tijesto, naribajte na kuhinjsku krpu i pustiti da se malo prosuši. Kuhajte 10ak minuta. Nakon što se tarana kuha 5 minuta dodajte očišćene kozice i kuhajte dodatnih 5 minuta. Poslužite vruće uz malo svježe narezanih čili papričica i svježih začina.

Krem juha od čičoke s karameliziranim lukom

Što trebamo?

  • 1 kg čičoke
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 1 crveni luk
  • 2 dl mlijeka
  • 2 dl temeljca ili vode
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • 2 crvena luka
  • 1-2 čičoke
  • svježi peršin

Kako pripremamo?

Čičoku je najbolje dobro izribati kako bi sačuvali što više vitamina ali po potrebi ju možete i oguliti. Narežite na komade veličine dva puta dva centimetra te zajedno s narezanom glavicom luka i češnjakom stavite u posudu za pečenje. Zalijte sve s maslinovim ulje te posolite i popaprite po želji. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta, točnije, dok čičoka ne omekani.

Pečeno povrće prebacite u blender te mu dodajte temeljac i mlijeko i usitnite u kremastu juhu. Prokuhajte sve još nekoliko minuta i po potrebi dodatno začinite. Dvije glavice luka tada tanko narežite te na laganoj vatri na maslinovom ulju i karamelizirajte. Bitno je da to radite na uistinu laganoj vatri kako vam luk neki zagorio.

Jednu ili dvije čičoke narežite na tanke šnite te ih kratko prepržite na masnoći kako bi dobili teksturu čipsa. Poslužite juhu dok je još vruća tako da joj dodate bogatu žlicu karameliziranog luka, čips od čičoke i malo svježeg peršina.

Curry juha od buče s piletinom

Što trebamo?

  • 1 muškatna bundeva
  • 2 narančasta batata srednje veličine
  • 4-5 krumpira
  • 1 cijelo manje pile
  • sol i papar
  • 1 žličica curry u prahu
  • 1/2 zličice suhog kopra
  • 1/2 crvene čili papričice
  • svežanj peršina
  • 2 litre vode

Kako pripremamo?

Bundevu oguliti i očistiti od sjemenki te narezati na krupnije kocke. Isto napraviti i s batatom i krumpirom. U veću posudu za kuhanje staviti cijelo pile te povrće i zaliti s temeljcem ili vodom, ovisno o tome što imate pri ruci. Staviti sve na kuhanje barem sat i pol do dva.

Piletinu izvadite iz posude te ju cijelu očistite od kostiju i kože, a meso usitnite. Kuhano povrće začinite te izmiksajte štapnim miskerom u krem juhu. Tu možete ostaviti i nešto komadića kako bi dobili nešto rustikalniji izgled ili pak skroz usitniti. Prokuhati još 5-6 minuta kako bi se začini proželi juhom. Poslužiti juhu uz dodatak piletine, sjeckanog peršina i sitno sjeckanom čili papričicom.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
učitavanje...